Slovenská kuchyňa je historicky známa hlavne bravčovým mäsom, múkou, zemiakmi, kapustou a mliečnymi výrobkami. Naši predkovia sa i z mála, ktoré mali, snažili pripravovať rôzne pokrmy a tie sú podľa mnohých chutné dodnes. Nie však zrejme pre každého. Toto sú názory cudzincov, ktorí mali príležitosť ochutnať slovenské jedlá.

1.Tradičné vianočné jedlá

Spájajú sa vám Vianoce najmä s dobrým jedlom, ktoré si najčastejšie doprajete len v čase sviatkov, ako napríklad vianočnú kapustnicu či zemiakový šalát? Cudzinci, ktorí mali možnosť tráviť sviatky pokoja na Slovensku, však majú iný názor.

„Naozajstnou zvláštnosťou je jesť to isté na Vianoce rok čo rok, napriek tomu, že máte k dispozícii toľko rôznych druhov potravín,“ povedal pre server Hnonline.sk turista z Mexika.

2. Tatarák

Milovaný tatarák, ktorý nedávno vyvolal obrovskú kauzu, keď chcela vláda jeho servírovanie v reštauráciach nadobro zakázať, nie je po chuti každému. Najmä nie zahraničným turistom.

„Tá kombinácia nespracovaného mäsa a vaječného žĺtka mi spôsobuje závraty, už len keď si na to spomeniem. Rôzne druhy jedál mi nerobia problémy, v Bratislave som si dal už aj slimáky, ale tatarák je príliš,“ prezradil muž menom Sarp pochádzajúci z Turecka.

3. Chren

„Najpodivnejšie a bizarné jedlo, ktoré som kedy skúšal, je chren. Vyzerá na pohľad dobre, až kým nepríde tá strašná chuť.“ I to je názor Taliana, ktorý mal česť túto pochúťku podávanú najmä v čase Veľkej Noci ochutnať.

4. Treska

„Zo všetkých slovenských jedál je to jednoznačne treska. Je podľa mňa naozaj bizarným jedlom a ešte má aj zvláštnu textúru,” tvrdí Francúz Arnaud. Treska pôvodom zo Žiliny, ktorú si Slováci vedia vychutnať s bielym rožkom, či priamo v ňom, je pritom tak skvelá!

5. Bryndzové halušky

„Chuť sa nedá prirovnať k žiadnej inej a dlho vám ešte ostáva na jazyku. Toto jedlo som musela okamžite spláchnuť pivom,“ sťažuje sa mladá študentka z Austrálie. Národným jedlom Austrálčanov je pritom koláč plnený mäsom. Chápete ten paradox?

6. Huspenina

„Prvýkrát som ochutnal huspeninu na vianočných trhoch vo vedomí, že ide o polievku. Preto som očakával, že je to vývar s mäsom alebo zeleninou. Ale nie je to žiadna polievka, je to tuk z bravčového mäsa, čo ešte aj vyzerá ako želé. Ako keď varíte mäso a na jeden deň naň zabudnete. Takže viete, že jete len a len tuky a potom nejakú kožu z bravčového mäsa a možno aj bravčové mäso,“ prezradil Ekvádorčan Diego.

Poznámka redakcie | Len pre úplnosť dodávame k Diegovmu vyjadreniu, že naša tradičná huspenina obsahuje pri množstve 100 gramov len 6 gramov tuku. 😋

7. Oškvarky

“Všetky jedlá sú pre mňa dobré, jediné, čo som si všimol, je, že pridávate priveľa slaniny všade, kde sa dá. No a nie je to ani veľmi zdravé,” posťažoval sa ďalší zo zástupcov zahraničných národností.

Zdroj: Style.hnonline.sk | Foto: Facebook, Wikimedia